Rabu, Jun 09, 2010

Permainan Rakyat: TutUP BoTOL

org yg xpnah men msti pelik ngan name pmainan ni.. yelar..ape ke main tutup botol plak pegi nyer.. tp seriously mmg pmainan ni best & mhiburkan...

biase nyer, tutup botol ni org buang2 jer kan.. xpun, kalo ade yg bjiwa seni tuh..dorg g amik wat bunga, rantai & sbgainyer... tp bg bdak2 kampung cm aku ni, kami jadikan tutup botol yg xde nilai n harga pada org laen ni sbgai benda yg paling bharga n memberikan keriangan yg xthingga kt kami masa zaman kecik2...

biasenye, tutup botol ni kami amik kt kdai2 runcit.. ingat lg zaman dulu ade jual air "fanta" botol kecik jer..so tutup botol air ni lar yg kami kutip utk bawak main...

Peralatan yg dperlukan:
1. 5 keping tudung/tutup botol (yg besi bkan plastik)

Cara2 main:
(sowi lar yer.. yg ni aku kene citer sbb dh cari xde dlam website yg bole dpercayai...heheh)

1. susun semua (5 keping) tudung botol 2 ke atas. (mcm gmbar kt sblah ni..tp ni dh bnyak sgt plak!!)

2. letakkan kdua2 ibu jari dkat dpan n blakang tudung botol

3. gerakkan kdua ibu jari ke arah blawanan utk ceraikan tutup botol

4. amik 1 dr lima tutup botol yg dh dceraikan

5. pihak lawan akan tunjuk mane yg perlu d tembak dulu

6. tembakan tutup botol hnya dengan 1 jentikan. (tutup botol bgoyang sblum jentikan di kire 'garib' & mati)

7. tembakan yg bjaya dsusuli dengan seremban tutup botol (tutup botol yg tkeluar dari tangkapan ketika seremban dlakukan d kire mati)

8. markah d kire melalui brape tutup botol yg dapat (1 tutup botol = 2 mata/markah)

cume 1 je aku xpham smpai skrg ni..ye lar..time aku ngan adik-beradik n member2 tngah main game ni.. mak aku dtg sound " dh brenti maen tuh, xsudah2 maen dr td.. tau x yg game ni xelok... ko nak bg naik harge beras ke???" statement yg last ni aku still xdpat jawapan smpai lar ke arini... ape kene mngena tutup botol yg aku g kutip ngan naik harga beras????

tp aku rase lar kan, mak aku ckap cm tu cume kiasan jer..xnak kami sume dok syok sgt main game ni smpai lupe nak wat keje sume n jd pemalas... so korg yg baru2 kenal game ni..cube lar k..xnaik nyer deh harge beras tu... truskan main k..... enjoy d game k...

2 ulasan:

  1. sy suke men yg tutup botol ni..hehehe

    BalasPadam
  2. sape xpnah men game ni mmg rugi kan..?

    BalasPadam