Rabu, April 13, 2011

"Jeepney" tarikan Filipina....

Warna dan bentuk menambah lagi tarikan Jeepney

kalo kat Malaysia kita ade beca... Thailand ade "tut-tut"... Filipina pun ade gak keunikkan yang tersendiri.... gambar kt atas ni dorg panggil "Jeepney"... mula2 tengok mcm lori, kali kedua tngok cam bus skolah pun ade gak bentuk nyer... tp mayb adunan dari dua jenis kenderaan yg aku sebut td kot dorg jadikan bentuk camni...

bg aku yg ptama kali smpai mmg lar macam pelik jer... mane xnyer...mule2 psai pemanduan... dorg kt cni driver blah kiri...kita blah kanan.. so mule2 nak naik van pun dah silap dah..jenuh cari pintu kt blah kiri..rupenye pintu penumpang kat blah kanan... mase dlam pjalanan ke hotel tu lar aku nampak kenderaan unik ni...

jeepney merupakan pengangkutan awam utama kt filipina... ade mcam2 rupe dan bentuk kenderaan ni...ade yg pendek..ade yg panjang... ade yg kreatif tu siap make-up lg dorg nyer jeepney.. mayb utk tarik lebih ramai penumpang kot...marketing strategy gak tu....

dalam pjalanan ke hotel tu aku pun risik2 lar kat driver yang bawak kami tu... driver tu btau yang jeepney ni mmg sinonim ngan Filipina... harga tambang pun xmahal... minimun 7 peso (lebih kurang 15 sen duit Malaysia)... tu pun ikut kawasan lar kan..kalo jauh mayb mahal lar skit..tp xde la smp macam harga tambang teksi kita harganya...

kenderaan ni mmg sgt2 sempoi... kat tempat duduk penumpang kt blakang tu cume ade kerusi panjang..even kusyen pun ade yg sesetengah tu xde... so dorg ni akan naik dan duduk la berimpit2 smpai lar ke tempat yg dorg nk pergi... sambutan thdap kenderaan ni mmg dasyat... jarang la aku tngok jeepney ni xpenuh.. penduduk filipina mmg btoi2 menggunakan kenderaan awam dorg ni..

lebih istimewa bile kat airport Davao ni... ade signboard yang tulis... "parking are only for Jeepneys"... kire area aiport tu kenderaan awam lain mmg xdibenarkan masuk.... teksi pun ade gak kat sane tp xla semeriah jeepney ni... aku frsut gak la sbb xdpat nak merasai sndiri naik jeepney ni... stakat dapat tangkap gambar jer... xpe....insy..kalo ade rezeki untuk dtg skali lg kat sane aku mst nak try gak naik....

1 ulasan:

  1. hop on hop off filipina ni... tp lebih kreatif

    BalasPadam